szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Tartaletki z kajmakiem i jabłkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne tartaletki z jabłkami na masie kajmakowej, przykryte słodką śmietanką. Taki deser wygląda okazale i smakuje każdemu łasuchowi.

Tartaletki z kajmakiem i jabłkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Tartaletki z kajmakiem i jabłkami

 

Sposób przygotowania:

Tartaletki z kajmakiem i jabłkami
Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.
Tartaletki z kajmakiem i jabłkami
Etap 1 Zaczynamy od upieczenia kruchych spodów
Tartaletki z kajmakiem i jabłkami
Etap 2 Spody te smarujemy masą kajmakową
Tartaletki z kajmakiem i jabłkami
Etap 3 Układamy na nich przygotowane jabłka
Tartaletki z kajmakiem i jabłkami
Etap 4 Zalewamy całość smietanką z cukrem i jajkiem