Sposób przygotowania:
Tartaletki z kajmakiem i jabłkami
Przygotowujemy ciasto na kruche spody. Mąkę mieszamy z cukrem pudrem, odrobiną soli. Dodajemy masło i drobno siekamy. Dodajemy żółtko i zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto owijamy w folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Po tym czasie rozwałkowujemy rozwałkowujemy ciasto i wykładamy warstwą ciasta foremki (uprzednio wysmarowane masłem). Nakłuwamy widelcem ciasto. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy ok 15-20 minut, do zrumienienia ciasta. Jabłka obieramy, kroimy na pół, po czym usuwamy gniazda nasienne. Jabłka nacinamy z jednej strony i skrapiamy sokiem z cytryny. Gdy tartaletki lekko ostygną smarujemy je warstwą masy kajmakowej i układamy na niej połówkę jabłka. Jajko rozmącić i wymieszać z cukrem pudrem i śmietanką. Śmietanką polewamy jabłka na babeczkach i pieczemy kolejne 15 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy miętą.