Sposób przygotowania:
Australijska zupa z cukinii wg H2O
Przyszło dwunoże stworzenie z gazetka w ręku i pokazało przepis na zupę, prosząc zeby ja zrobic, I to ta co to cukini prawie nie jada (poza grillowaną), coz wiec bylo robic... zrobiłam i nie załuje, Zupa wchodzi na stałe do menu ;) Juz nie będą psioczyc ze czyta durne gazetki;)Do garnka na zupe wlać olej, podgrzać wrzucić cebule, posolic. Zeszklic. Dodać curry i smażyc przez 2 minuty. Dodać cukinie, bulion, ryz, pieprz, zagotowac a potem zmniejszyc ogien i gotowac na wolnym przez 20 minut. Gdy ryz bedzie miekki zmiksowac na gładki krem. Pozostała jedną cukinie ze skorą pokroic w plasterki i podsmażyc. Zupe podac na talerzu z plasterkami cukinii i posypana koperkiem. ewentualnei mozna dac kleks z jogurtu, ja nei dawałam. Gdyby zupa wyszła za gesta wystarczy dolac bulionu lub wody.Zupa wyszła pyszna, kremowa idealna na chlodne dni. Nijaka cukinia zyskała tu niebanalny smak. Dodam ze córka zjadła 2 dokładki i nie tylko ona :) wiec świadczy to o jej jakosci. Polecam.
luna