jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Książka Kucharska: Przekąski-zakąski, czyli coś na ząb

Awokado nadziewane tuńczykiem

  • 8
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Wykwintna przekąska na świąteczny stół.

Awokado nadziewane tuńczykiem

Składniki:

Awokado nadziewane tuńczykiem

 

  • 4 dojrzałe awokado
  • mała puszka tuńczyka w kawałkach
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki kwaśnej śmietanki
  • 1 grapefruit
  • 3/4 szklanki siekanych orzechów włoskich
  • 4 łyżki soku z grapefruita
  • 1 słodkie jabłuszko
  • sól, biały
  • szczypior do dekoracji

Sposób przygotowania:

Awokado nadziewane tuńczykiem
Awokado umyj, przekrój na połówki, wyjmij pestki.Powiększ łyżeczką otwory po pestkach, wybrany miąższ posiekaj drobno.Skrop połówki sokiem z grapefruita oraz posiekany miąższ.Połącz miąższ awokado z rozdrobnionym tuńczykiem (odsączonym z zalewy),dodaj majonez, śmietankę, starte w łezkę jabłko (bez skórki) i pół szklanki orzechów.Dopraw masę solą i pieprzem do smaku.Wyjmij cząstki grapefruita (bez błon) i ułóż je we wgłębieniach awokado,następnie wypełnij wgłębienia masą tuńczykową.Udekoruj szczypiorem i pozostałymi orzechami.

Tagi:

awokado