SUPERPRZEPIS

Awokadowe wieżyczki

  • jaga85
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 15
Awokadowe wieżyczki Więcej zdjęć (4)

Kiedyś nie przepadałam za awokado, ale teraz to jeden z owoców, bez których moja kuchnia nie była by tak smakowita!!!

Składniki:

Awokadowe wieżyczki

SPÓD:

NADZIENIE:

DODATKOWO:

  • pomidorki koktajlowe do dekoracji,
  • 4 łyżki słonecznika do dekoracji

Sposób przygotowania:

Awokadowe wieżyczki

ETAP 1

Awokadowe wieżyczki
Składniki na spód umieszczamy w naczyniu

SPÓD:
Słonecznik oraz pomidory umieszczamy w garnuszku. Dodajemy do nich pomidory i olej.

ETAP 2

Awokadowe wieżyczki
Przygotowane składniki dokładnie miksujemy

Całość miksujemy i doprawiamy do smaku.

ETAP 3

Awokadowe wieżyczki
Przygotowaną masę wykładamy na dno obręczy

Gotową masę dzielimy na 4 części i wykładamy nią dna przygotowanych obręczy.

ETAP 4

Awokadowe wieżyczki
Składniki nadzienia przekładamy do garnuszka

NADZIENIE:
Liski bazylii przekładamy do garnuszka. Awokado obieramy, usuwamy pestki, kroimy na mniejsze części i dodajemy do bazylii. Całość skrapiamy sokiem z cytryny i miksujemy. Pod koniec solimy do smaku.

ETAP 5

Awokadowe wieżyczki
Awokadową warstwę wykładamy na słonecznikowy spód

Zieloną masę wykładamy na słonecznikowo-pomidorowe spody.
Przystawkę schładzamy w lodówce około 20 minut. Między czasie 4 łyżki słonecznika rumienimy na suchej patelni i studzimy.
Schłodzone wieżyczki delikatnie wyjmujemy, porcjujemy na talerzyki, posypujemy zrumienionym słonecznikiem i dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Podajemy!