Megg

Megg

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 412]

Zupa tajska wg Megg

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jedno z moich ulubionych dań kuchni azjatyckiej jest właśnie ta zupka tajska z kurczakiem oraz mleczkiem kokosowym.

Zupa tajska wg Megg Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Zupa tajska wg Megg

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 marchewka
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 900 ml wody
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • sos sojowy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Zupa tajska wg Megg
Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Cebulę oraz czosnek zeszklić na oleju. Filety z kurczaka pokroić w kostkę, a następnie dodać do cebuli i całość podsmażać. Marchewkę obrać i pokroić w półplasterki, a następnie dodać na patelnię do reszty składników i podsmażać parę minut. W garnku zagotować wodę i dodać całą zawartość patelni oraz kurkumę. Gotować aż do miękkości mięsa i marchewki. Następnie dodać mleczko kokosowe, doprawić do smaku sosem sojowym, pieprzem oraz solą i pogotować jeszcze parę minut. Gotową zupę posypać posiekanym szczypiorkiem.
Zupa tajska wg Megg
Zupa tajska wg Megg
Zupa tajska wg Megg
Zupa tajska wg Megg