bernika

bernika

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 817]

Książka Kucharska: Kuchnie świata w wersji vege

Kwaśno-ostra zupa grzybowa

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pomysł na nią zaczerpnęłam z "Kuchni azjatyckiej" w tłumaczeniu Adama Banaszkiewicza.

Kwaśno-ostra zupa  grzybowa  Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kwaśno-ostra zupa grzybowa

 

  • łyżka czerwonej pasty curry
  • papryczka chilli
  • 2 ząbki czosnku posiekane
  • łyżka sosu rybnego
  • łyżka sosu chilli
  • łyżka oleju arachidowego
  • 1,2 l bulionu warzywnego
  • marchewka pokrojona w plasterki
  • 6 pieczarek
  • 100 g fasolki zielonej
  • kapusta pekińska kilka liści
  • 4 pomidory koktajlowe
  • zielona część dymki
  • 150 g makaronu mie

 

Sposób przygotowania:

Kwaśno-ostra zupa grzybowa
Do dużego nagrzanego woka wlać łyżkę oleju arachidowego, dodać pastę curry, czosnek, przesmażyć chwilę razem, wlać bulion, dodać sos rybny i sos chilli. Zmniejszyć ogień, dodać marchewkę, fasolę, kapustę pekińską porwaną na kawałki, pieczarki pokrojone w plasterki i drobno posiekaną chilli. Zupe gotować na wolnym ogniu ok 10 minut bez przykrycia aż warzywa będą "aldente". Doprawić do smaku sokiem z limonki i jesli trzeba to odrobiną cukru. Makaron zalać wrzątkiem, jak zmięknie przecedzić. Do zupy dodać pokrojone na połówki pomidory i makaron. Wymieszać, razem podgrzać 3 minuty. Posypać drobno posiekaną zieloną częścią dymki
Kwaśno-ostra zupa  grzybowa
Etap 1

Tagi:

makaron sosy