Igraszki Losu

Igraszki Losu

Złoty Ekspert
[Przepisów: 836]

Chińska zupa pak choi

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 170
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Potrawy azjatyckie należą do moich ulubionych. Przygotowuje się je szybko, mają wspaniały aromat, potrafią zaskoczyć smakiem, a przy tym mają działanie terapeutyczne. Ta zupa naprawdę poprawia nastrój :)

Chińska zupa pak choi

Składniki:

Chińska zupa pak choi

 

  • 4 udka z kurczaka
  • 2 duże marchewki
  • 1 kapusta pak choi
  • 5 grzybów moon
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 plasterki imbiru
  • ½ papryki chilli
  • ½ pęczka szczypiorku
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • Sok z ½ limonki
  • 1 łyżka sosu ostrygowego ( można pominąć )
  • Sól, pieprz
  • Opakowanie makaronu sojowego lub ryżowego

 

Sposób przygotowania:

Chińska zupa pak choi
Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i wstawiamy palnik – gotujemy na wolnym ogniu ( tak jak rosół) Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, plasterki imbiru i obrany ząbek czosnku. . Po 20 minutach do mięsa dodajemy obraną i pokrojoną na pół marchewkę, grzyby moon i pokrojoną w kostkę twardszą część kapusty pak choi (liście zostawiamy ). Całość gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. Z wywaru wyciągamy mięso, marchewkę i grzyby moon. Mięso i grzyby kroimy w paski, a marchewkę w plasterki. Pokrojone mięso, grzyby i marchewkę z powrotem wkładamy do garnka, dodajemy liście pak choi pokrojone w paski i pocięty szczypiorek. Wywar doprawiamy sosem sojowym rybnym, ostrygowym, sokiem z limonki, sola i pieprzem.Makaron ( najlepiej ten bez gotowania ) wkładamy do garnka z gorącym wywarem, przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy papryczką chilli i szczypiorkiem, serwujemy gorącą