Sposób przygotowania:
Chińska zupa pak choi
Udka z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka zalewamy wodą i wstawiamy palnik – gotujemy na wolnym ogniu ( tak jak rosół) Dodajemy pokrojoną papryczkę chilli, plasterki imbiru i obrany ząbek czosnku. . Po 20 minutach do mięsa dodajemy obraną i pokrojoną na pół marchewkę, grzyby moon i pokrojoną w kostkę twardszą część kapusty pak choi (liście zostawiamy ). Całość gotujemy aż mięso i marchewka będą miękkie. Z wywaru wyciągamy mięso, marchewkę i grzyby moon. Mięso i grzyby kroimy w paski, a marchewkę w plasterki. Pokrojone mięso, grzyby i marchewkę z powrotem wkładamy do garnka, dodajemy liście pak choi pokrojone w paski i pocięty szczypiorek. Wywar doprawiamy sosem sojowym rybnym, ostrygowym, sokiem z limonki, sola i pieprzem.Makaron ( najlepiej ten bez gotowania ) wkładamy do garnka z gorącym wywarem, przykrywamy, odstawiamy na 5 minut. Zupę nalewamy do miseczek, posypujemy papryczką chilli i szczypiorkiem, serwujemy gorącą
weronikaS
Igraszki Losu