Izabela Nowak-slonce

Izabela Nowak-slonce

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 124]

Baba cytrynowa w pudrze

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Delikatna baka o smaku cytryny ,zadowli każde podniebienie.

Baba cytrynowa w pudrze

Składniki:

Baba cytrynowa w pudrze

 

Sposób przygotowania:

Baba cytrynowa w pudrze
Skórkę z cytryny ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Odciskamy sok do miseczki . Miksujemy margarynę dodając po kolei cukier puder i żółtka oraz startą skórkę z cytryny. Dodajemy sok z cytryny. Dosypujemy mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta miksując na najniższych obrotach. Przelewamy ciasto do formy babki. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni C przez 60 minut. Po upieczeniu i lekkim wystudzeniu posypujemy obficie cukrem pudrem.

Tagi:

jajko jajka