Habibi & Cats

Habibi & Cats

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 343]

Baba ghanoush z dynią i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Lekka sałatka z pieczonych warzyw i sezamu - pieczenie nadaje lekko dymnego, a zarazem słodkiego posmaku. Danie pochodzi z kuchni arabskiej.

Baba ghanoush z dynią i papryką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Baba ghanoush z dynią i papryką

 

Sposób przygotowania:

Baba ghanoush z dynią i papryką
Warzywa umyć i osączyć. Blachę wyłożyć folią aluminiową. Bakłażany wielokrotnie nakłuć widelcem i położyć na blachę. Papryki ustawić ogonkiem do góry. Dynię rozkroić na połowę i położyć rozcięciem do dołu. Blachę wsunąć do zimnego piekarnika i nastawić termostat na 230-250℃, włączyć termoobieg.

Piec warzywa ok. 50 minut, aż zmiękną i będą miały przypaloną skórkę.

Wyłączyć piekarnik i podstawić zamknięty na godzinę lub dwie.

Warzywa za ten czas ostygną i lekko zaparują, co pomoże w obierania papryki.

Na dużej misce zawiesić żyłkowe sito - nad nim obierać paprykę ze skórki i wylewać pestki razem z zebranym sokiem. Cząstki papryki drobno pokroić i przełożyć do miski.

Dynię obrać ze skóry, a miąższ pokroić w drobne kawałki i dodać do papryki.

Bakłażany przekroić wzdłuż, łyżką wybrać miąższ i posiekać nożem, a skórki zmiksować na krem.

Składniki sałatki połączyć, polać olejem sezamowym, doprawić solą morską, pastą tahini, sokiem z cytryny, granulowanym czosnkiem i mielonym chili. 

Podawać jako przekąskę z dodatkiem ulubionego pieczywa.
Baba ghanoush z dynią i papryką
Warzywa umyć, osączyć i ułożyć na blasze.
Baba ghanoush z dynią i papryką
Upiec w gorącym piekarniku do czasu, aż warzywa zmiękną.
Baba ghanoush z dynią i papryką
Upieczone i ostudzone warzywa pokroić drobno i doprawić.