BozenaMatuszczyk

BozenaMatuszczyk

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1611]

Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Dzisiaj przygotowałam bardzo smaczne placuszki grzybowe. Połączenie ciasta naleśnikowego z podsmażonymi z cebulą grzybkami to strzał w dziesiątkę. Placuszki bardzo smakowały całej mojej rodzince ,ponieważ lubimy grzyby w każdej postaci.

Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym

 

  • Ciasto naleśnikowe;
  • mąka 1 szkl,
  • jajko 1 szt,
  • sól 1/2 łyżeczki,
  • woda niegazowana 3/4 szkl,

 

  • Dodatkowo;
  • podgrzybki 200 g,
  • cebula 1 szt,
  • olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Grzyby oczyszczamy, płuczemy osuszamy na sicie i kroimy w mniejsze kawałki lub w kostkę.

Następnie podsmażamy na oleju około 10 minut, dodajemy obraną pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia cebuli.

Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Po podsmażeniu odłożyć do całkowitego wystudzenia.

Ciasto naleśnikowe;

Składniki na ciasto dobrze wymieszać. 

Do ciasta włożyć przygotowane, wystudzone grzyby i wymieszać.

Na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju nakładamy porcje ciasta i smażymy nie duże placuszki.

Smażymy na złoty kolor z obydwu stron.

Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem lub jako smaczną przekąskę, przystawkę.
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Grzyby oczyszczamy ,płuczemy i osuszamy na sicie
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Następnie podsmażamy na oleju około 10 minut
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Do grzybów dodajemy obraną ,pokrojoną cebulę i podsmażamy do zeszklenia cebuli,delikatnie solimy
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Składniki na ciasto bardzo dobrze wymieszać
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Do przygotowanego ciasta włożyć podsmażone ,wystudzone grzybki i wymieszać
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Na rozgrzaną patelnie z olejem nakładać porcje ciasta i smażyć na złoty kolor nie duże placuszki z obydwu stron
Placuszki grzybowe w cieście naleśnikowym
Podawać zaraz po upieczeniu

Tagi:

placki grzyby