renatka1

renatka1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 486]

Baba piernikowa

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Ta babka to można powiedzieć takie połączenie smaków z Świat Bożego Narodzenia z Wielkanocą. Pyszności!!!

Baba piernikowa Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Baba piernikowa

 

  • 2 szklanki maślanki
  • ½ szklanki oleju
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 3 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • rodzynki, orzechy lub inne bakalie

Sposób przygotowania:

Baba piernikowa
Sposób wykonania:

W jednej misce przygotowujemy wszystkie sypkie składniki, w drugie większej mieszamy wszystkie składniki mokre.

Następnie do mokrych dodajemy suche i razem miksujemy, dodajemy bakalie mniej więcej ½ szklanki.

Tak zmieszane ciasto wylewamy do formy, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190°C.

Pieczemy około 45-50 min. Sprawdzamy patyczkiem. Po ostudzeniu dekorujemy.
Baba piernikowa
Pieczemy tą babkę zawsze na Święta Wielkiej Nocy.

Tagi:

babka piernik