madzik323

madzik323

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 576]

Babka na białkach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Szybka i prosta w wykonaniu babka idealna na wielkanocny stół. Mimo samych białek ma ładny żółty kolor.

Babka na białkach

Składniki:

Babka na białkach

 

  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 kostki margaryny

Sposób przygotowania:

Babka na białkach

ETAP 1:

Babka na białkach
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę

Białka wkładamy do miski miksera i ubijamy na sztywną pianę dodając stopniowo cukier.

ETAP 2:

Babka na białkach
Rozpuszczoną margarynę pozostawiamy aby wystygła

Do rondelka wkładamy margarynę i rozpuszczamy ją na malutkim ogniu, a następnie pozostawiamy aby wystygła.

ETAP 3:

Babka na białkach
Ciasto miksujemy z ostudzoną margaryną i mąką

Do ubitych białek dodajemy przesiana mąkę pszenną zmieszaną z proszkiem do pieczenia.

W następnej kolejności wlewamy strumieniem ostudzoną margarynę.

ETAP 4:

Babka na białkach
Ciasto pieczemy w temperaturze 190 stopni

Ciasto wlewamy do formy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą.

Pieczemy przez 45 minut w 190 stopniach.


Tagi:

ciasto babka