paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Sernik z rabarbarem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Delikatny i bardzo smaczny sernik z kawałkami kwaskowego rabarbaru. Pasuje zarówno do herbaty jak i kawy.

Sernik z rabarbarem

Składniki:

Sernik z rabarbarem

 

  • Ciasto
  • mąka 2,5 szkl
  • cukier 3/4 szkl
  • żółtko 3 szt
  • masło 25 dag
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik z rabarbarem
Z podanych wyżej składników zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż otrzymamy jednolitą masę, odstawić na 1 godzinę do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę, pozostałe ciasto zmrozić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.

Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Do sera wlać masło, śmietankę, wsypać mąkę ziemniaczaną. Do serka wlać również masę z żółtek a i wymieszać.

Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Wlać masę na ciasto, na masę serową położyć rabarbar i zetrzeć pozostałe zmrożone ciasto.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 c - piec 15 min.

Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 c i piec 90 min.

Tagi:

ciasto sernik