Sposób przygotowania:
Sernik z rabarbarem
Z podanych wyżej składników zarobić ciasto. Zarabiać tak długo aż otrzymamy jednolitą masę, odstawić na 1 godzinę do lodówki. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim formę, pozostałe ciasto zmrozić. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno.
Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Do sera wlać masło, śmietankę, wsypać mąkę ziemniaczaną. Do serka wlać również masę z żółtek a i wymieszać.
Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Wlać masę na ciasto, na masę serową położyć rabarbar i zetrzeć pozostałe zmrożone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 c - piec 15 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 c i piec 90 min.
Żółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić i ostudzić. Do sera wlać masło, śmietankę, wsypać mąkę ziemniaczaną. Do serka wlać również masę z żółtek a i wymieszać.
Dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Rabarbar oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Wlać masę na ciasto, na masę serową położyć rabarbar i zetrzeć pozostałe zmrożone ciasto.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 c - piec 15 min.
Następnie zmniejszyć temperaturę do 120 c i piec 90 min.