Ag.Zetka

Ag.Zetka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 654]

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Uwielbiam czekoladę z orzechami i karmel. Mój tort świąteczny łączy w sobie te smaki. Aby tort wyróżniał się na świątecznym stole, udekorowałam go żółtą polewą i różami z masy cukrowej.

Świąteczny tort "karmelowe ferrero" Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"

 

 

  • Poncz do nasączenia biszkoptu:
  • szklanka herbaty czarnej
  • 50 ml nalewki wiśniowej

 

  • Na masę czekoladową z orzechami:
  • 2 czekolady gorzkie
  • 1 czekolada mleczna
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 125 g masła
  • 100 g orzechów (ja dałam włoskie, bo jestem uczulona na laskowe, ale lepiej sprawdzają się laskowe)
  • 50 ml nalewki wiśniowej

 

 

  • Na masę maślaną:
  • 125 g masła
  • 125 g cukru pudru
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • odrobina żółtego barwnika

 

 

  • Dodatkowo:
  • masa cukrowa do dekoracji
  • płatki migdałów

Sposób przygotowania:

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"

Pieczenie biszkoptu

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"
Biszkopt czekoladowy - po przekrojeniu należy go nasączyć

Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy.

Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do ciasta, mieszając drewnianą łyżką.

Biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy do suchego patyczka (ok. 35 minut).

Tortownicę z ciastem zrzucamy z wysokości kolan. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy na 4 blaty.

Każdy blat nasączamy ponczem zrobionym z herbaty i nalewki wiśniowej.

Przygotowanie masy czekoladowej z orzechami

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"
Gotowa masa czekoladowa z orzechami a'la ferrero

Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę, mieszamy rózgą. Studzimy.

Miękkie masło miksujemy, dodajemy czekoladę, wiśniówkę.

Orzechy drobno kroimy, dodajemy do masy.

Przygotowanie masy karmelowej - część 1

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"
Na patelni przygotowuje karmel, który nastepnie połączę z masłem

Cukier umieszczamy na patelni lub w rondelku, podgrzewamy, aż roztopi się na karmel. Dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę i sól. Redukujemy masę. Studzimy.

Przygotowanie masy karmelowej - część 2

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"
Masa karmelowa z dodatkiem szczypty soli i masła orzechowego

Po ostudzeniu karmelu dokładnie go rozdrabniamy, łączymy z masłem i masłem orzechowym, miksujemy.

Wykończenie ciasta

Świąteczny tort "karmelowe ferrero"
Ukończony tort gotowy do postawienia na świąteczny stół

Ciasto przekładamy masami: biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa karmelowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt.

Przygotowujemy masę maślaną: ciepłe masło miksujemy z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy barwnik. Uzyskaną masą smarujemy ciasto.

Ciasto porządnie schładzamy.

Robimy polewę: żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę ścieramy na wiórki. Cukier, mleko skondensowane i resztę wody podgrzewamy, dodajemy wiórki czekoladowe, żelatynę, podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Następnie całość rozdrabniamy blenderem. Studzimy - polewa ma osiągnąć temp. ok. 36 st. C.

Gotową polewę wylewamy na schłodzony tort - zaczynamy od środka i polewamy, tworząc okręgi. Powstałe pęcherzyki powietrza przebijamy patyczkiem.

Boki obsypujemy płatkami migdałów.

Wierzch tortu dekorujemy.

Tagi:

tort ciasto