Sposób przygotowania:
Świąteczny tort "karmelowe ferrero"Pieczenie biszkoptu
Jajka myjemy. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na pianę, dodajemy cukier. Stopniowo dodajemy żółtka, miksujemy.
Mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną, kakao i proszek do pieczenia przesiewamy, dodajemy powoli do ciasta, mieszając drewnianą łyżką.
Biszkopt przelewamy do natłuszczonej tortownicy, wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 175 st. C i pieczemy do suchego patyczka (ok. 35 minut).
Tortownicę z ciastem zrzucamy z wysokości kolan. Biszkopt studzimy w wyłączonym piekarniku. Kroimy na 4 blaty.
Każdy blat nasączamy ponczem zrobionym z herbaty i nalewki wiśniowej.
Przygotowanie masy czekoladowej z orzechami
Czekolady roztapiamy w kąpieli wodnej. Dodajemy śmietanę, mieszamy rózgą. Studzimy.
Miękkie masło miksujemy, dodajemy czekoladę, wiśniówkę.
Orzechy drobno kroimy, dodajemy do masy.
Przygotowanie masy karmelowej - część 1
Cukier umieszczamy na patelni lub w rondelku, podgrzewamy, aż roztopi się na karmel. Dodajemy masło, mieszamy. Dodajemy śmietanę i sól. Redukujemy masę. Studzimy.
Przygotowanie masy karmelowej - część 2
Po ostudzeniu karmelu dokładnie go rozdrabniamy, łączymy z masłem i masłem orzechowym, miksujemy.
Wykończenie ciasta
Ciasto przekładamy masami: biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt - masa karmelowa - biszkopt - masa czekoladowa - biszkopt.
Przygotowujemy masę maślaną: ciepłe masło miksujemy z cukrem pudrem i aromatem, dodajemy barwnik. Uzyskaną masą smarujemy ciasto.
Ciasto porządnie schładzamy.
Robimy polewę: żelatynę zalewamy wodą i odstawiamy do napęcznienia. Czekoladę ścieramy na wiórki. Cukier, mleko skondensowane i resztę wody podgrzewamy, dodajemy wiórki czekoladowe, żelatynę, podgrzewamy, aż składniki się rozpuszczą. Następnie całość rozdrabniamy blenderem. Studzimy - polewa ma osiągnąć temp. ok. 36 st. C.
Gotową polewę wylewamy na schłodzony tort - zaczynamy od środka i polewamy, tworząc okręgi. Powstałe pęcherzyki powietrza przebijamy patyczkiem.
Boki obsypujemy płatkami migdałów.
Wierzch tortu dekorujemy.
halina