Sposób przygotowania:
Babka kawowo-piernikowaETAP 1:
Do miski przełożyć przesiana mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać przyprawę do piernika.
ETAP 2:
Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.
ETAP 3:
Gorącą kawę wymieszać z melasą i odstawić do przestygnięcia.
ETAP 4:
Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i żółtka. Następnie w trzech porcjach dodać na zmianę mąkę i kawę z melasą cały czas miksując.
Babkową formę z kominem wysmarować masłem i obsypać mąką.
ETAP 5:
Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 45 minut. Upieczoną babkę lekko przestudzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.
karola25
anemon