SUPERPRZEPIS

Babka kawowo-piernikowa

  • 2
  • anemon
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Babka kawowo-piernikowa

Łatwa do zrobienia i bardzo smaczna babka w bożonarodzeniowym stylu. Pięknie pachnąca kawą i korzennymi przyprawami. Nawet na drugi dzień po upieczeniu smakuje znakomicie i absolutnie nie jest sucha.

Składniki:

Babka kawowo-piernikowa

 

  • mąka tortowa - 2,5 szk.
  • kawa espresso – 1/2 szk.
  • melasa – 1/2 szk.
  • jajka – 3 szt.
  • żółtka – 2 szt.
  • masło – 200 g
  • cukier drobny – 3/4 szk.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • soda oczyszczona – 1/4 łyżeczki
  • przyprawa do piernika – 2 łyżki

 

  • KREM CZEKOLADOWY:
  • czekolada gorzka – 100 g
  • śmietana słodka 18% - 3 łyżki
  • masło – 1 łyżka

 

  • PONADTO:
  • migdały blanszowane – 3 łyżki

Sposób przygotowania:

Babka kawowo-piernikowa

ETAP 1:

Babka kawowo-piernikowa
Mąka, proszek, soda i przyprawa do piernika.

Do miski przełożyć przesiana mąkę, proszek do pieczenia i sodę, dodać przyprawę do piernika.

ETAP 2:

Babka kawowo-piernikowa
Suche składniki należy starannie wymieszać.

Wszystkie suche składniki dokładnie wymieszać.

ETAP 3:

Babka kawowo-piernikowa
Gorące espresso wymieszać z melasą i przestudzić.

Gorącą kawę wymieszać z melasą i odstawić do przestygnięcia.

ETAP 4:

Babka kawowo-piernikowa
Wszystkie składniki babki kawowo-piernikowej zmiksowane.

Miękkie masło utrzeć z cukrem na gładki krem. Nie przerywając ucierania dodawać po jednym jajku i żółtka. Następnie w trzech porcjach dodać na zmianę mąkę i kawę z melasą cały czas miksując.

Babkową formę z kominem wysmarować masłem i obsypać mąką.

ETAP 5:

Babka kawowo-piernikowa
Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do piekarnika.

Ciasto przełożyć do foremki i wstawić do nagrzanego do 180ºC piekarnika. Piec 45 minut. Upieczoną babkę lekko przestudzić w foremce, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną do całkowitego wystudzenia.