Sposób przygotowania:
Czekoladowy mazurek z nutą pomarańczyETAP 1:
Do przygotowania mazurka wykorzystałam okrągłą tortownicę o średnicy 24 cm. Z podanej porcji na ciasto wyjdzie też mazurek w kwadratowej lub prostokątnej blaszce (32*25cm).
Mąkę tortową oraz cukier puder przesiewamy na stolnicę. Wbijamy jajko oraz dodajemy żółtko. Dokładamy posiekaną margarynę. Całość zagniatamy na jednolite ciasto.
Formujemy kulę i owijamy ją folią aluminiową. Odkładamy na 60 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy na placek.
Odrysowujemy kształt tortownicy.
ETAP 2:
Placek przekładamy na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pozostałego ciasta wykonałam kilka ozdób oraz rant mazurka.
Ozdoby (zajączek, jajka, motylki oraz rant) przyklejamy smarując je od spodu białkiem.
Z reszty ciasta wycięłam ciasteczka. Mazurka pieczemy w 200*C przez 20 minut. Musi mieć rumiany kolor.
Krem czekoladowy:
W garnku podgrzewamy (nie gotujemy!) śmietankę z cukrem pudrem oraz połamaną gorzką czekoladą. Dodajemy kilka kropel aromatu pomarańczowego. Zdejmujemy z ognia i dodajemy żelatynę. Energicznie mieszamy, tak aby się rozpuściła.
Odstawiamy do przestygnięcia. Delikatnie stężały krem wylewamy łyżka po łyżce na naszego mazurka. Przed całkowitym stężeniem dekorujemy ciasto cukrowymi perełkami i orzechami arachidowymi.
renatka1
Justi2401
VioletoweKucharzenie
Justi2401 napisał(a):
VioletoweKucharzenie
renatka1 napisał(a):