betkas

betkas

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 69]

Baba z makiem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Smaczna babka z makiem, inna niż wszystkie.

Baba z makiem

Składniki:

Baba z makiem

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1½ szklanki cukru
  • 6 jaj
  • 250 g margaryny
  • ¾ szklanki maku
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Olejek migdałowy

 

Sposób przygotowania:

Baba z makiem
Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Do masy dodawać stopniowo po jednym jajku i porcjami mąkę, ciągle ucierając. Ostatnią porcję mąki wymieszać z proszkiem d/p i wsypać. Ucierać. Dodać suchy mak i aromat migdałowy. Dobrze wymieszać. Gdy wszystkie składniki się połączą gotowe ciasto wlewamy do natłuszczonej i posypanej bułką lub kaszą manną formy. Piec 50 minut w temperaturze 180 st. C. Po upieczeniu polać polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem. Smacznego.

Tagi:

mak