paulina44444

paulina44444

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 82]

Babeczki aksamitne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Puszyste babeczki nadziewane marmoladą nadają się na drugie śniadanie i na podwieczorek;) Smacznego!

Babeczki aksamitne Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki aksamitne

 

  • Mąka - 2 szklanki
  • Cukier - 3/4 szklanki
  • cukier wanilinowy
  • soda oczyszczona - 1 łyżeczka

 

 

  • dżem

Sposób przygotowania:

Babeczki aksamitne
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać. Połączyć pół szklanki oleju i 1 szklankę mleka. Dodać jajko. Dobrze wymieszać. Połączyć "suche" z "mokrym" i mieszać mikserem aż do uzyskania gładkiej masy.

Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dosypać mąki, a jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Wykładać do foremek - najpierw na spód, następnie łyżeczkę dżemu i kolejną warstwę ciasta.

Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Babeczki aksamitne
Do foremek wlewamy ciasto i nakładamy dżem.
Babeczki aksamitne
Dżem przykrywamy kolejną warstwą ciasta. Możemy udekorować babeczki.
Babeczki aksamitne
Babeczki niestety czasem pękają ale są pyszne!

Tagi:

jajko jajka