Sposób przygotowania:
Babeczki aksamitne
Mąkę pszenną przesiać do miski, dodać łyżeczkę sody oczyszczonej, 3/4 szklanki cukru, cukier wanilinowy. Dobrze wymieszać. Połączyć pół szklanki oleju i 1 szklankę mleka. Dodać jajko. Dobrze wymieszać. Połączyć "suche" z "mokrym" i mieszać mikserem aż do uzyskania gładkiej masy.
Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dosypać mąki, a jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Wykładać do foremek - najpierw na spód, następnie łyżeczkę dżemu i kolejną warstwę ciasta.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
Jeżeli ciasto jest zbyt płynne, dosypać mąki, a jeśli zbyt gęste - mleka lub wody. Wykładać do foremek - najpierw na spód, następnie łyżeczkę dżemu i kolejną warstwę ciasta.
Piec 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.