szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki lekko truskawkowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Babeczki są mało słodkie, ale równoważy to słodki, aksamitny krem z serka mascarpone.

Babeczki lekko truskawkowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki lekko truskawkowe z kremem

 

  • 250 g mąki
  • 250 g kefiru naturalnego
  • 50 ml oleju
  • 2 jajka
  • 50 g cukru białego
  • 50 g cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g mrożonych truskawek
  • 250g serka mascarpone
  • aromat koniakowy kilka kropli
  • 3 łyżki cukru pudru
  • opcjonalnie barwnik

 

Sposób przygotowania:

Babeczki lekko truskawkowe z kremem
Mrożone truskawki miksujemy na gładką masę.Do miski przekładamy mąkę, kefir, olej, jajka, cukry, proszek dopieczenia i mus z mrożonych truskawek.Całość dokładnie mieszamy łyżką, aż składniki się połączą.Ciasto przekładamy do foremek wyłożonych papilotkami i napełniamy do 3/4 wysokości.Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni 25 minut. Serek mascarpone mieszamy z aromatem i cukrem pudrem. Ja podzieliłam masę serową na dwie części i do jednej dodałam szczyptę barwnika. Ostudzone babeczki dekorujemy kremem serowym za pomocą szprycy cukierniczej.Babeczki przechowujemy w lodówce aby krem się nie rozpłynął.
Babeczki lekko truskawkowe z kremem
Truskawki miksujemy na gładki krem i dodajemy do restzy składników
Babeczki lekko truskawkowe z kremem
Wszystkie składniki na ciasto wkładamy do miski i mieszamy
Babeczki lekko truskawkowe z kremem
Mieszamy aż do połączenia skłądników na gładką masę
Babeczki lekko truskawkowe z kremem
Z serka aromatu i cukru pudru robimy krem