Madzik209

Madzik209

Kucharz
[Przepisów: 15]

Babeczki amoniakowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Jeszcze jeden stary dobry przepis :)

Babeczki amoniakowe

Składniki:

Babeczki amoniakowe

 

  • 1/2kg maki
  • kostka margaryny
  • 10dkg cukru
  • 1jajo
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 3 łyżki śmietany
  • dowolny aromat
  • bita śmietana,
  • bakalie/owoce

Sposób przygotowania:

Babeczki amoniakowe
Mąkę posiekac z tłuszczem cukrem, zarobić z jajkiem i amoniakiem rozrobionym w śmietanie,aromatem.Zagniecione ciasto oziębić przez godzinę w lodówce.Foremki na babeczki wysmarowć tłuszczem, osypać tartą bułką.Ułożyć w prostokąt.Rozwałkować placek z ciasta,placek przełożyć na foremki, przejechać wałkiem ,tak aby wycięły się krążki i opadły do foremek.Foremki układamy na blaszkach i do piekarnika - 180 stopni ,piec na jasnozłoty kolor. Na ostudzone babeczki nakładamy bitą śmietanę lub inną lekką masę i dodatki, smacznego.

Tagi:

mak