jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki bananowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Babeczki bananowo-serowe to pyszny, dietetyczny deser bez pieczenia z bananów i twarożku. Można przygotować je szybko na podwieczorek.

Babeczki bananowo-serowe

Składniki:

Babeczki bananowo-serowe

 

Sposób przygotowania:

Babeczki bananowo-serowe
Biały ser zgniatamy widelcem dodając równocześnie jogurt. Banany obieramy. Część kroimy w plasterki , część na kawałki o wysokości filiżanki.

Te drugie kroimy w pionowe paski tak, by można było wyłożyć nimi boki filiżanek. Wszystkie cząstki bananów skrapiamy sokiem z cytryny, by nie ściemniały.

4 śliwki zostawiamy do dekoracji, pozostałe drobno siekamy. Do masy serowej dodajemy śliwki – mieszamy masę dokładnie. Dno czterech filiżanek wykładamy plasterkami okrągłymi, zaś boki prostokątnymi.

W środek nakładamy masę serową lekko upychając.

Odwracamy filiżanki wprost na talerzyk.Tak powstałe babeczki dekorujemy śliwkami, listkami mięty i osypujemy lekko wiórkami kokosowymi.