Sposób przygotowania:
Babeczki biszkoptowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Jaja umyć,wybić do glinianej misy lub emaliowanego garnka,wstawić do rondla z wodą wrzącą,dodać cukier,wodę i ubić na pulchną masę.Zestawić z pary i ostudzić,nie przerywając ubijania.Stopniowo dosypywać mąkę i drobno zmielone orzechy,delikatnie wymieszać.
Foremki wyłożyć pergaminem i przez tutkę wycisnąć do nich przygotowaną masę,następnie ustawić je na blasze i upiec babeczki w średnio gorącym piekarniku,początkowo w temperaturze 160 s.c,a gdy ciasto wyrośnie -ogrzewać silniej od góry.
Przygotować syrop:
zagotować wodę z cukrem,a po przestudzeniu wlać spirytus i olejek rumowy,wymieszać.Przyrządzić krem:
Schłodzoną śmietankę ubić ze stopniowo dodawanym cukrem.Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek,usunąć pergamin,obrównać nożem,ustawić na półmisku i nasączyć syropem ( polewając kilka razy łyżeczką) i przybrać wyciskaną przez tutkę bitą śmietaną.
Przesiać mąkę.Jaja umyć,wybić do glinianej misy lub emaliowanego garnka,wstawić do rondla z wodą wrzącą,dodać cukier,wodę i ubić na pulchną masę.Zestawić z pary i ostudzić,nie przerywając ubijania.Stopniowo dosypywać mąkę i drobno zmielone orzechy,delikatnie wymieszać.
Foremki wyłożyć pergaminem i przez tutkę wycisnąć do nich przygotowaną masę,następnie ustawić je na blasze i upiec babeczki w średnio gorącym piekarniku,początkowo w temperaturze 160 s.c,a gdy ciasto wyrośnie -ogrzewać silniej od góry.
Przygotować syrop:
zagotować wodę z cukrem,a po przestudzeniu wlać spirytus i olejek rumowy,wymieszać.Przyrządzić krem:
Schłodzoną śmietankę ubić ze stopniowo dodawanym cukrem.Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek,usunąć pergamin,obrównać nożem,ustawić na półmisku i nasączyć syropem ( polewając kilka razy łyżeczką) i przybrać wyciskaną przez tutkę bitą śmietaną.