Babeczki biszkoptowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

pyszne babeczki z bitą śmietaną

Babeczki biszkoptowe

Składniki:

Babeczki biszkoptowe

 

  • Składniki:
  • 25 dag mąki wrocławskiej
  • 5 jaj
  • 20 dag cukru
  • 4 łyżki wody
  • 7 dag orzechów
  • Syrop do nasączania:
  • 3/4 szklanki wody
  • 20 dag cukru
  • 1 łyżeczka spirytusu
  • olejek rumowy
  • Krem:
  • 1 szklanka śmietanki kremowej
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Babeczki biszkoptowe
Przygotowanie:
Przesiać mąkę.Jaja umyć,wybić do glinianej misy lub emaliowanego garnka,wstawić do rondla z wodą wrzącą,dodać cukier,wodę i ubić na pulchną masę.Zestawić z pary i ostudzić,nie przerywając ubijania.Stopniowo dosypywać mąkę i drobno zmielone orzechy,delikatnie wymieszać.
Foremki wyłożyć pergaminem i przez tutkę wycisnąć do nich przygotowaną masę,następnie ustawić je na blasze i upiec babeczki w średnio gorącym piekarniku,początkowo w temperaturze 160 s.c,a gdy ciasto wyrośnie -ogrzewać silniej od góry.
Przygotować syrop:
zagotować wodę z cukrem,a po przestudzeniu wlać spirytus i olejek rumowy,wymieszać.Przyrządzić krem:
Schłodzoną śmietankę ubić ze stopniowo dodawanym cukrem.Upieczone i ostudzone babeczki wyjąć z foremek,usunąć pergamin,obrównać nożem,ustawić na półmisku i nasączyć syropem ( polewając kilka razy łyżeczką) i przybrać wyciskaną przez tutkę bitą śmietaną.

Tagi:

biszkopt