Sposób przygotowania:
Babeczki cynamonowe z kremem z czekoladą
Ciasto: Zimne masło i resztę składników przełożyłam do miski i szybko zagniotłam gładkie i elastyczne ciasto. Rozwałkowałam je na grubość około 3-4 mm i przy pomocy szklanki powycinałam koła.
Każde koło włożyłam do metalowej foremki na babeczki i wykleiłam ją dokładnie.
Spód lekko po nakłuwałam nożem (ciasto można też nałożyć na zewnątrz foremek). Piekłam w 180 stopniach około 15-20 minut (do zrumienienia). Zostawiłam do wystudzenia.
Krem waniliowy z białą czekoladą: W rondelku połączyłam 3 łyżki śmietanki i kostki białej czekolady, podgrzewałam na minimalnym ogniu do rozpuszczenia się czekolady (cały czas mieszałam i pilnowałam, by nie zagotować - jak robi się za ciepła trzeba zdjąć na chwilę z palnika i dalej mieszać).
Resztę śmietany ubiłam z cukrem na sztywno, dodałam śmietan fix i lekko przestudzoną masę czekoladową, zmiksowałam.
Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki 1M) i dekoracyjnie wycisnęłam na cynamonowe spody. Udekorowałam cukrowymi posypkami.
Każde koło włożyłam do metalowej foremki na babeczki i wykleiłam ją dokładnie.
Spód lekko po nakłuwałam nożem (ciasto można też nałożyć na zewnątrz foremek). Piekłam w 180 stopniach około 15-20 minut (do zrumienienia). Zostawiłam do wystudzenia.
Krem waniliowy z białą czekoladą: W rondelku połączyłam 3 łyżki śmietanki i kostki białej czekolady, podgrzewałam na minimalnym ogniu do rozpuszczenia się czekolady (cały czas mieszałam i pilnowałam, by nie zagotować - jak robi się za ciepła trzeba zdjąć na chwilę z palnika i dalej mieszać).
Resztę śmietany ubiłam z cukrem na sztywno, dodałam śmietan fix i lekko przestudzoną masę czekoladową, zmiksowałam.
Krem nałożyłam do rękawa cukierniczego z tylką (użyłam tylki 1M) i dekoracyjnie wycisnęłam na cynamonowe spody. Udekorowałam cukrowymi posypkami.