dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Babeczki czrno białe z dżemem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 200
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Smaczne babeczki z dżemem wiśniowym.

Babeczki czrno białe z dżemem Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Babeczki czrno białe z dżemem

 

  • 2 jaja
  • 1 szkl mleka
  • 1/3 szkl oleju arachidowego
  • 1 3/4 szkl mąki + 1 łyż
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl cukru
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka kakao
  • dżem wiśniowy

 

Sposób przygotowania:

Babeczki czrno białe z dżemem
Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli, cukrem i cukrem waniliowym. Jajka dokładnie mieszamy z olejem i mlekiem. Do suchych składników stopniową wlewamy mokre i mieszamy. Odlewamy 1/3 część ciasta. Do większej połowy dodajemy 1 łyżkę mąki i dokładnie mieszamy. A do pozostałego ciasta wsypujemy kakao i mieszamy. Do foremek wlewamy jasne ciasto. Nakładamy odrobinę dżemu i przykrywamy ciemnym ciastem. Pieczemy ok 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Smacznego!
Babeczki czrno białe z dżemem
Sporządzone ciasto dzielimy na dwie części.
Babeczki czrno białe z dżemem
Do foremek wlewamy jasne ciasto, układamy dzem i przykrywamy ciemnym ciastem.