Sposób przygotowania:
Babeczki drożdżowe na pikantnie.
Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i letniej wody,odstawiając je na 15 min.Dodać mąki,oleju,soli,wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę,nakryć dzieżę lub miskę lnianą ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce,np. kuchenka gazowa z zapalonym palnikiem(obok palnika misę ustawić).Kabanosy pokroić,ser zetrzeć,a czuszki opłukać, przeciąć wzdłuż,usunąć nasiona i ogonek oraz posiekać je drobno,a zioła rozetrzeć w dłoniach na talerzyk.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,foremki napełniać kawałkami wyrośniętego ciasta,zostawiając dość miejsca na nadzienie z kiełbasek,papryczek,sera i ziół.Ustawić na ruszcie foremki na średniej wysokości,zamknąć drzwiczki.Piec ok.25-30 min.Po upieczeniu wyjąć foremki,ostudzić i wyjąć babki podważając nożem.Jeśli ciasto zostanie jeszcze,wylepić nim 1-2 foremki,dać nadzienie i piec tyle samo minut,co przedtem.Babki można podawać na kolację w ćwiartkach z sałatą zieloną.