marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Babeczki drożdżowe na pikantnie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Składniki na ciasto do babek wyrobić, zagnieść i odstawić do wyrośnięcia.Foremki natłuścić,przygotować nadzienie.Napełnić foremki,piec 30 m.

Babeczki drożdżowe na pikantnie.

Składniki:

Babeczki drożdżowe na pikantnie.

 

  • 300 g.mąki pszennej,
  • 7 dag.drożdży piekarskich
  • 1/4 szklanki wody letniej,
  • łyżeczka cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 3 łyżki oleju lub oliwy,
  • 5-6 kabanosów wieprzowych suchych,
  • 2 małe czuszki,
  • starty żółty ser,np.gouda,tylżycki,
  • suszone zioła,
  • olej do posmarowania foremek,
  • 5-6 średnich foremek falistych.

Sposób przygotowania:

Babeczki drożdżowe na pikantnie.
Zrobić zaczyn z drożdży,cukru i letniej wody,odstawiając je na 15 min.Dodać mąki,oleju,soli,wyrabiać i zagnieść ciasto w kulę,nakryć dzieżę lub miskę lnianą ściereczką,odstawić w ciepłe miejsce,np. kuchenka gazowa z zapalonym palnikiem(obok palnika misę ustawić).Kabanosy pokroić,ser zetrzeć,a czuszki opłukać, przeciąć wzdłuż,usunąć nasiona i ogonek oraz posiekać je drobno,a zioła rozetrzeć w dłoniach na talerzyk.Piekarnik nagrzać do 200 st.C,foremki napełniać kawałkami wyrośniętego ciasta,zostawiając dość miejsca na nadzienie z kiełbasek,papryczek,sera i ziół.Ustawić na ruszcie foremki na średniej wysokości,zamknąć drzwiczki.Piec ok.25-30 min.Po upieczeniu wyjąć foremki,ostudzić i wyjąć babki podważając nożem.Jeśli ciasto zostanie jeszcze,wylepić nim 1-2 foremki,dać nadzienie i piec tyle samo minut,co przedtem.Babki można podawać na kolację w ćwiartkach z sałatą zieloną.

Tagi:

sery zioła ser