kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1089]

Babeczki dyniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszne babeczki dyniowe. Są bardzo aromatyczne i wilgotne. Dodatek dyni sprawił, że mają też piękny żółty kolorek. Polecam.

Babeczki dyniowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki dyniowe

 

  • 15 dag surowej dyni
  • 10 łyżek wody
  • 1 jajko
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 7 łyżek z czubkiem mąki

Sposób przygotowania:

Babeczki dyniowe
Dynię obieramy i ścieramy na tarce, wkładamy do garnka i dolewamy wodę, gotujemy przez 2 minuty. Odstawiamy i studzimy.

Do przestudzonej dyni dodajemy jajko i mieszamy, wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ponownie mieszamy.

Przekładamy do silikonowych foremek i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut.
Babeczki dyniowe
Obraną dynię ścieramy na tarce jarzynowej.
Babeczki dyniowe
Do ostudzonej dyni dodajemy jajko i mieszamy.
Babeczki dyniowe
Do dyni wsypujemy cukier, proszek do pieczenia i mąkę, mieszamy.
Babeczki dyniowe
Gotowe ciasto przekładamy do silikonowych foremek.