jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Dyniowo- czekoladowe babeczki

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 15

Dynia w wypiekach sprawdza się w 100% - nadaje ciastu piękny kolor i aromat! W połączeniu z czekoladą smakuje rewelacyjnie! POLECAM!

Dyniowo- czekoladowe babeczki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Dyniowo- czekoladowe babeczki

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 0,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 2000,
  • 1/3 szklanki mleka,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 1 szklanka puree z dyni,
  • 2 duże jajka,
  • ¾ szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 0,5 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy do piernika,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady dobrej jakości,
  • cukier puder do posypania przed podaniem

Sposób przygotowania:

Dyniowo- czekoladowe babeczki

ETAP 1

Dyniowo- czekoladowe babeczki
Sypkie składniki łączymy ze sobą

W misce łączymy ze sobą sypkie składniki: mąki, sodę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika.
Czekoladę kroimy w kostkę.

ETAP 2

Dyniowo- czekoladowe babeczki
Jajka z cukrem ubijamy na puszysta masę

Do oddzielnej miski wybijamy jajka. Dodajemy do nich cukier i ubijamy.

ETAP 3

Dyniowo- czekoladowe babeczki
Do ciasta dodajemy dynię

Do puszystej masy dodajemy przygotowane sypkie składniki oraz wlewamy olej i mleko. Do wymieszanych składników dodajemy dynię. Całość dokładnie miksujemy.

ETAP 4

Dyniowo- czekoladowe babeczki
pokrojoną czekoladę dodajemy na koniec

Na koniec dodajemy pokrojoną czekoladę. Łączymy ją z ciastem za pomocą łyżki.

ETAP 5

Dyniowo- czekoladowe babeczki
Przygotowane foremki napełniamy do 3/4 wysokości

Gotowym ciastem dyniowo- czekoladowym napełniamy przygotowane foremki do ¾ wysokości. Babeczki pieczemy około 20-25 minut w 180°C.
Gotowe studzimy, a przed podaniem oprószamy delikatnie cukrem pudrem.


Tagi:

dynia