Sposób przygotowania:
Babeczki jęczmienno- sezamoweciasto
Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia, jęczmieniem, dwoma cukrami, sezamem i solą. Do jajka dolewamy mleko, olej i tylko lekko roztrzepujemy trzepaczką.
Płynne składniki dolewamy do suchych, krótko mieszamy .
pieczenie
Masę przekładamy do foremek na babeczki, wyjdzie 9 sztuk.
Do środka każdej babeczki można włożyć 1-1,5 cm kawałki bananów. Owoce trzeba bardzo mocno docisnąć.
Babeczki pieczemy w 180 C ok.20 minut. Studzimy.
dekoracja
Babeczki możemy tylko polukrować, lub ozdobić masą cukrową.
W tym celu obcinamy sam wierzch babeczki z bananem, możemy go polukrować, i zjeść z bitą śmietaną czy zimnym mlekiem.
Resztę babeczki dekorujemy masą cukrową. Linię przecięcia można posmarować powidłami i nałożyć masę. Ozdoby z masy, choinki i gwiazdki przyklejamy lukrem.