SUPERPRZEPIS

Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami

         
ocena: 4/5 głosów: 2
Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami Więcej zdjęć (5)

Pyszny schabik nadziewany mięsem mielonym i suszonymi śliwkami. Idealny nie tylko na świąteczny stół.

Składniki:

Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami

 

  • 1,6 kg schabu środkowego
  • ok 700 g mięsa mielonego, u mnie łopatka
  • 2 łyżki kaszy manny
  • sól,pieprz
  • majeranek
  • słodka papryka
  • 100 g suszonych śliwek
  • 1/2 szklanki wody
  • odrobina oleju

Sposób przygotowania:

Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami
Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu.

Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone.

Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin.

Po tym czasie odwinąć z folii, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu olejem.

Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika. Piec ok 1 godzinę 45 minut, funkcja termoobieg.

Na ok 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby wierzch ładnie się przyrumienił.

Roladę można podać na ciepło z sosem i dodatkami jako danie obiadowe lub po wystudzeniu i schłodzeniu jako wędlinę na kanapki.
Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami
Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu.
Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami
Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem.
Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami
Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone.
Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami
Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin.