Sposób przygotowania:
Rolada schabowa z mięsem mielonym i śliwkami
Schab dokładnie oczyścić z błonek. Następnie rozkroić wzdłuż dłuższego boku na duży płat mięsa. Rozkrojony schab oprószyć słodką papryką, niewielką ilością majeranku, soli i pieprzu.
Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone.
Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
Po tym czasie odwinąć z folii, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu olejem.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika. Piec ok 1 godzinę 45 minut, funkcja termoobieg.
Na ok 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby wierzch ładnie się przyrumienił.
Roladę można podać na ciepło z sosem i dodatkami jako danie obiadowe lub po wystudzeniu i schłodzeniu jako wędlinę na kanapki.
Do mięsa mielonego dodać kaszę mannę i dokładnie wyrobić. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Następnie mięsną masę rozłożyć równomiernie na rozkrojonym schabie. W masę powciskać śliwki suszone.
Całość ściśle zwinąć w roladę i związać sznurkiem. Gotową roladę na wierzchu natrzeć słodką papryka i majerankiem. Zawinąć w folię aluminiową i odłożyć do lodówki na kilkanaście godzin.
Po tym czasie odwinąć z folii, przełożyć do naczynia żaroodpornego. Do naczynia wlać wodę, roladę posmarować na wierzchu olejem.
Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego na 180 C piekarnika. Piec ok 1 godzinę 45 minut, funkcja termoobieg.
Na ok 20 minut przed końcem pieczenia naczynie odkryć aby wierzch ładnie się przyrumienił.
Roladę można podać na ciepło z sosem i dodatkami jako danie obiadowe lub po wystudzeniu i schłodzeniu jako wędlinę na kanapki.