malgosia2661

malgosia2661

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Piernikowe babeczki

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Wstawiamy babeczki do lodówki.. Bardzo lubię piec takie babeczki na Święta bardzo wszystkich zawsze smakują.

Piernikowe babeczki

Składniki:

Piernikowe babeczki

 

  • 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 jajka,
  • 3/4 kostki masła,
  • łyżka przyprawy do piernika,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 2 łyżki oleju.
  • Składniki na masę:
  • tabliczka czekolady mlecznej
  • szklanka śmietany 36 %,
  • połowa szklanki cukru pudru,
  • łyżeczka żelatyny.

Sposób przygotowania:

Piernikowe babeczki
Do miski przesiewamy mąkę wymieszaną z cukrem pudrem. Dodajemy przyprawę do piernika oraz proszek do pieczenia. Dodajemy jajka dodajemy mleko i rozpuszczone przestudzone masło. Wlewamy olej i ucieramy mikserem na wolnych obrotach. Masę rozlewamy do papilotek i pieczemy 30 min w temp. 160 stopni, wyjmujemy studzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli widnej. W tym czasie ubijamy śmietanę z cukrem pudrem, żelatynę rozpuszczamy w bardzo małej ilości wody, studzimy. Mieszamy ubitą śmietanę z rozpuszczoną czekoladą oraz żelatyną, szprycką dekorujemy babeczki.