kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na kakaowe babeczki. Przygotowane z dodatkiem jabłka i pokrojonych orzechów z lukrem cytrynowym. Posypane pokrojonymi orzechami smakują pysznie.

Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami

 

  • 1 średnie jabłko
  • 2 garście orzechów włoskich
  • 1 jajko
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 łyżek z czubkiem mąki pszennej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • silikonowe foremki
  • Lukier cytrynowy :
  • 5 łyżek z czubkiem cukru pudru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżka wody

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami
Jabłko kroimy w kosteczkę i wkładamy do miski. Orzechy kroimy na drobno i połowę dodajemy do miski z jabłkiem. Dokładamy jogurt, jajko, oba cukry i mieszamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i wsypujemy do miski, mieszamy. Wlewamy olej i dodajemy kakao, mieszamy.

Ciasto przekładamy do silikonowych foremek do 3/4 wysokości. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut.

Lukier:

W moździerzu ucieramy cukier puder z sokiem z cytryny i wodą.

Ostudzone babeczki polewamy lukrem i dekorujemy pokrojonymi orzechami.
Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami
w misce umieszczamy pokrojone jabłko, jogurt,orzechy,jajko,cukry i mieszamy.
Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami
Dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem i mieszamy.
Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami
Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy.
Babeczki kakaowe z jabłkiem i orzechami
Przygotowane ciaso przekładamy do silikonowych foremek.