slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki kakaowe z budyniem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Super chrupiące i mocno czekoladowe babeczki z budyniem waniliowym. Polecam na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie.

Babeczki kakaowe z budyniem

Składniki:

Babeczki kakaowe z budyniem

 

  • 2 szkl mąki pszennej
  • 1/2 szkl cukru
  • 2 łyżki naturalnego kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szkl oleju rzepakowego
  • 1/2 szkl mleka
  • 1 jajko
  • budyń: 1 budyń waniliowy w proszku
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szkl mleka
  • cukier puder do posypania gotowych babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowe z budyniem
Budyń: do garnka wlewamy 1 szkl mleka, 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy resztę mleka do budyniu i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy.

Do gotującego się słodkiego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę aż będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia.

Mieszamy a następnie wlewamy olej, mleko i dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy (ciasto będzie bardzo gęste). Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami.

Do każdej foremki wkładamy po 1 łyżce ciasta, lekko rozprowadzamy i na to wkładamy po 1 łyżce zimnego budyniu.

Budyń przykrywamy pozostałym ciastem - po 1 łyżce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni.

Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.