aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Kakaowe babeczki ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Miękkie, pulchne babeczki kakaowe z soczystym środkiem ze śliwek węgierek. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze lekko ciepłe, oczywiście ze szklanką mleka do picia.

Kakaowe babeczki ze śliwkami Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Kakaowe babeczki ze śliwkami

 

  • 300 g śliwek
  • 300 g mąki
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 ml mleka
  • 125 g masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej

Sposób przygotowania:

Kakaowe babeczki ze śliwkami
Śliwki myjemy i usuwamy z nich pestki.

Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie miksujemy, aż otrzymamy pulchną masę jajeczną. Następnie powoli wlewamy wcześniej rozpuszczone i ostudzone masło, cały czas miksując. Mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i kakao przesiewamy przez sitko do miski z masą jajeczną. Całość dokładnie miksujemy. W międzyczasie powoli wlewamy mleko, nie przerywając miksowania.  

Do silikonowych papilotek na muffinki wykładamy po 2 łyżki ciasta. Następnie układamy po 1 śliwce do każdej foremki i przykrywamy je kolejną porcją ciasta.Tak przygotowane foremki układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 C na 20-25 minut.
Kakaowe babeczki ze śliwkami
Do miski wbijamy jajka i wsypujemy cukier oraz cukier waniliowy i dokładnie miksujemy powoli wlewając roztopione masło.
Kakaowe babeczki ze śliwkami
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, sodą i kakao.
Kakaowe babeczki ze śliwkami
Całość dokłdnie miksujemy powoli wlewając mleko.
Kakaowe babeczki ze śliwkami
Do papilotek na muffinki wykładamy po 2 łyżki ciasta i po jednej śliwce.
Kakaowe babeczki ze śliwkami
Śliwki przykrywamy kolejną porcją ciasta i pieczemy babeczki przez ok. 25 minut.