EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 277]

Słodkie jajko sadzone czyli sernik z brzoskwiniami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
  • KALORIE: 240
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świąteczny, szybki w przygotowaniu, puszysty waniliowy sernik na zimno z brzoskwiniami to doskonała propozycja Wielkanocnego ciasta.

Słodkie jajko sadzone czyli sernik z brzoskwiniami

Składniki:

Słodkie jajko sadzone czyli sernik z brzoskwiniami

 

  • Masa serowa waniliowa:
  • 1kg sera z wiaderka
  • 1 laska wanilii
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 125ml mleka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 300ml śmietany 30%
  • 500ml wrzątku wody

 

  • Dodatkowo:
  • 180g biszkoptów
  • 1 puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki przezroczyste
  • 500ml wrzątku

Sposób przygotowania:

Słodkie jajko sadzone czyli sernik z brzoskwiniami

ETAP 1:

1. Spód blaszki o wymiarach 32x24cm wyłożyć biszkoptami.

ETAP 2:

2. Masa serowa waniliowa:
Galaretki cytrynowe rozpuścić w 500 ml wrzątku i pozostawić do wystudzenia. Żelatynę zalać 2 łyżkami zimnego mleka, wymieszać i odstawić do napęcznienia.

Do garnka wlać pozostałe mleko, dodać miąższ z laski wanilii, laskę wanilii, wymieszać i doprowadzić do wrzenia.

Następnie usunąć laskę wanilii, dodać napęczniałą żelatynę i dokładnie wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno.

Do miski dodać ser, cukier puder, wlać ostudzoną galaretkę i zmiksować mikserem.

Następnie dodać mleko waniliowe z żelatyną, bitą śmietaną i całość dokładnie wymieszać szpatułką.

ETAP 3:

3. Gotową masę serowo-waniliową wylać do tortownicy na wyłożone biszkopty i wstawić do lodówki na około 40minut.

ETAP 4:

4. Brzoskwinie odsączyć z zalewy, a galaretki rozpuścić w 500ml wrzątku i pozostawić do lekkiego stężenia. Połówki brzoskwiń ułożyć na wierzchu masy serowo waniliowej i wylać tężejące galaretki. Następnie wstawić do lodówki na około 2 - 3godziny.