Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Babeczki kakaowe z kremem i mandarynkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczki kakaowe z kremem pomarańczowym są dość pracochłonne ale warto je zrobić.

Babeczki kakaowe z kremem i mandarynkami

Składniki:

Babeczki kakaowe z kremem i mandarynkami

 

  • 1,5 szkl mąki krupczatki
  • 12 dag masła
  • 3 żółtka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2-3 łyżki gęstej śmietany
  • krem
  • 2 żółtka
  • 3-4 łyżki cukru
  • 2/3 szkl śmietanki 36 %
  • 3 łyżki likieru pomarańczowego
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 6-7 mandarynek

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki kakaowe z kremem i mandarynkami
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia posiekać z masłem. Dodać cukier puder, cukier waniliowy, kakao, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Włożyć do foliowego woreczka i odłożyć na pół godziny w chłodne miejsce. Rozwałkować, wylepić posmarowane tłuszczem foremki do babeczek, ułożyć na blaszce. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Piec około 12-15 minut. 1/2 galaretki rozpuścić w 200 ml wrzącej wody, odłożyć do stężenia.krem pomarańczowy Drugą połowę galaretki rozpuścić w 1/3 szkl wrzącej wody, przestudzić. Żółtka z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puch. 1/3 śmietanki zagotować, powoli gorącą wlewać do żółtek ciągle ucierając, ostudzić. Pozostałą śmietankę ubić, dodając przestudzoną płynną galaretkę (rozpuszczoną w 1/3 szkl wody), połączyć z żółtkami. Dodać likier, wymieszać. Krem włożyć do szprycy i ozdobnie wyciskać na zimne babeczki. Na wierzchu ułożyć cząstki mandarynek i polać tężejącą galaretką. Włożyć do lodówki do stężenia.