Sposób przygotowania:
Babeczki kruche
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką,zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na pół,z połowy uformować wałek o średnicy około 3 centymetrów.Podzielić go nożem na pół,te połówki znowu na pół itd.aby otrzymać z połowy ciasta 16 równych plasterków,a z całości ciasta 32.Każdy plasterek wyłożyć do foremki ( bez natłuszczania) i palcami do niej przykleić.Ułożyć foremki na blasze i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15-20 minut,uważając,aby stały się lekko złote,a nie brązowe.Po upieczeniu ustawić babeczki na stolnicy dnem do góry,a gdy przestygną-lekko uderzyć trzonkiem noża o dno foremki i wyjąć z nich korpusiki: nie ruszać,aż ostygną.Można je schować wkładając jeden w drugi,aby mieć " na wszelki wypadek",gdy przyjdą niespodziewani goście.
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką,zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na pół,z połowy uformować wałek o średnicy około 3 centymetrów.Podzielić go nożem na pół,te połówki znowu na pół itd.aby otrzymać z połowy ciasta 16 równych plasterków,a z całości ciasta 32.Każdy plasterek wyłożyć do foremki ( bez natłuszczania) i palcami do niej przykleić.Ułożyć foremki na blasze i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15-20 minut,uważając,aby stały się lekko złote,a nie brązowe.Po upieczeniu ustawić babeczki na stolnicy dnem do góry,a gdy przestygną-lekko uderzyć trzonkiem noża o dno foremki i wyjąć z nich korpusiki: nie ruszać,aż ostygną.Można je schować wkładając jeden w drugi,aby mieć " na wszelki wypadek",gdy przyjdą niespodziewani goście.