Babeczki kruche

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

smaczne,pachnące kruche babeczki

Babeczki kruche

Składniki:

Babeczki kruche

 

  • Składniki:
  • 2 szklanki mąki krupczatki
  • 15-20 dag margaryny
  • 3 żółtka
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • sól

 

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche
Przygotowanie:
Przesiać mąkę,dodać tłuszcz,posiekać dokładnie nożem,dodać żółtka,cukier i szczyptę soli.
Zarobić ciasto nożem,a następnie szybko zagnieść ręką,zawinąć w folię i wstawić na 30 minut do lodówki.Schłodzone ciasto podzielić na pół,z połowy uformować wałek o średnicy około 3 centymetrów.Podzielić go nożem na pół,te połówki znowu na pół itd.aby otrzymać z połowy ciasta 16 równych plasterków,a z całości ciasta 32.Każdy plasterek wyłożyć do foremki ( bez natłuszczania) i palcami do niej przykleić.Ułożyć foremki na blasze i piec w gorącym piekarniku ( 220s.c) około 15-20 minut,uważając,aby stały się lekko złote,a nie brązowe.Po upieczeniu ustawić babeczki na stolnicy dnem do góry,a gdy przestygną-lekko uderzyć trzonkiem noża o dno foremki i wyjąć z nich korpusiki: nie ruszać,aż ostygną.Można je schować wkładając jeden w drugi,aby mieć " na wszelki wypadek",gdy przyjdą niespodziewani goście.