Elficzna

Elficzna

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 454]

Babeczki kruche z budyniem i owocami

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Szybki deser z owocami i budyniem

Babeczki kruche z budyniem i owocami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki kruche z budyniem i owocami

 

  • kruche spody
  • budyń waniliowy
  • 0,5 litra mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • gęsty sok cytrynowy
  • kakao
  • owoce wg upodobań
  • czekolada lub czekoladowe cukierki

Sposób przygotowania:

Babeczki kruche z budyniem i owocami
Na blacie rozstawia kruche gotowe spody ale można upiec własne, z dowolnego ulubionego kruche ciasta. W garnku gotuję budyń zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Czyli w moim przypadku gotuję pół litra mleka aż zacznie bulgotać i dodaję rozpuszczony w odrobinie zimnego mleka budyń. Dosypuję cukier, mieszam aż całość ładnie zgęstnieje. Po ugotowaniu lekko studzę i mieszam z miękkim masłem (najlepiej zmiksować) aż uzyskam gładką masę. Kruche spody napełniam budyniem. Owoce myję i kroję w drobne kawałki. Ja użyłam czereśni, truskawek, brzoskwini i winogrona. Wierzch babeczek polewam kilkoma kropelkami gęstego soku - ja użyłam cytrynowego. Można posypać odrobiną kakao lub cynamonem. Ja na niektóre babeczki położyłam również czekoladowe chrupeczki i kawałki pokruszonej czekolady.
Babeczki kruche z budyniem i owocami
gotuję budyń waniliowy najlepiej wg wskazówek na paczce
Babeczki kruche z budyniem i owocami
budyń po lekkim ostudzeniu mieszam z masłem
Babeczki kruche z budyniem i owocami
owoce dokładnie myję, oczyszczam z pestek i kroję
Babeczki kruche z budyniem i owocami
do korpusów wlewam łychę budyniu i zaczynam układać owoce

Tagi:

czekolada