Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Babeczki makowo-kokosowe

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Łatwe w przygotowaniu babeczki z makiem i kokosem. Babeczki wychodzą raczej suche niż wilgotne.

Babeczki makowo-kokosowe Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki makowo-kokosowe

 

  • mąka pszenna - 2 szklanki,
  • cukier - 2/3 szklanki,
  • mleko - 200ml (w temp. pokojowej),
  • jaja - 2,
  • proszek do pieczenia - 2 łyżeczki,
  • szczypta soli,
  • aromat migdałowy - kilka kropel,
  • olej - 150ml,
  • mak - 80g,
  • wiórki kokosowe - 50g,
  • papilotki.

Sposób przygotowania:

Babeczki makowo-kokosowe
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do jednej miski wsypać: mąkę, cukier, mak, wiórki i proszek do pieczenia, wymieszać. Do drugiej miski wbić jaja, dodać olej, mleko, olejek migdałowy i żółtka, wymieszać. Zawartość z obu misek połączyć razem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać. Masą napełniać papilotki. Piec przez 20 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić.
Babeczki makowo-kokosowe
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
Babeczki makowo-kokosowe
Zawartość z obu misek połączyć razem, dodać pianę z białek, delikatnie wymieszać.
Babeczki makowo-kokosowe
Masą napełniać papilotki. Wstawić do piekarnika

Tagi:

mak