slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Babeczki mięsno-warzywne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zapraszam na smaczny pasztet mięsno-warzywny w formie babeczek. Dzięki temu ładnie prezentuje się na stole. Smakuje wyśmienicie na gorąco i na zimno. Polecam.

Babeczki mięsno-warzywne

Składniki:

Babeczki mięsno-warzywne

 

  • 1 op. zupy mrożonej wiosennej 9-składnikowej(450 g)
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 250 g mielonego mięsa z indyka
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 1/2 łyżeczki soli, pieprzu, ziół prowansalskich, suszonego czosnku
  • białko jaja
  • masło+ bułka tarta do foremek
  • 6 dużych foremek aluminiowych do babeczek

Sposób przygotowania:

Babeczki mięsno-warzywne
Do garnka wlewamy bulion i zagotowujemy. Do gotującego się bulionu wsypujemy mrożoną zupę i gotujemy przez 15 minut. Po tym czasie przelewamy zupę przez sitko i studzimy warzywa (bulion wylewamy albo zostawiamy jako bazę do innej zupy). Foremki smarujemy w środku odrobiną masła i wysypujemy bułką tartą. Ostudzone warzywa blendujemy i dodajemy mięso, bułkę tartą, przyprawy i białko. Wyrabiamy masę na pasztet i napełniamy nim foremki, lekko dociskamy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopniu. Po upieczeniu lekko studzimy i wyjmujemy z foremek. Podajemy z ulubionym sosem.

Ja zmieszałam jogurt naturalny i musztardę miodową.

Tagi:

przystawki