Sposób przygotowania:
Pasztet z zielonej soczewicyETAP 1:
Soczewicę ugotować do miękkości w 3 szklankach wody. Posolić i zblendować, ale niezbyt dokładnie. Marchew, pietruszkę i selera obrać i zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebule obrać i posiekać. Warzywa przesmażyć na niewielkiej ilości oleju.
Dodać przeciśnięty czosnek. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem, papryką, pieprzem ziołowym i czosnkiem granulowanym. Dolać trochę wody i dusić aż warzywa będą miękkie. Na koniec wymieszać z pastą paprykowo - pomidorową. Warzywa dodać do zblendowanej soczewicy.
Jajka rozkłócić widelcem i dodać do soczewicy i warzyw.Dobrze wymieszać i przełożyć do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni. Upieczony dobrze wystudzić, najlepiej schłodzić w lodówce i dopiero pokroić na plasterki.