Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Łatwy i szybki deser, można go zrobić gdy goście są już w drodze. Pudding ma jeden warunek, potrzebuje trzech takich samych proporcji: mąki, jajek i mleka.

Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami

 

Sposób przygotowania:

Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami
Składniki na ciasto miksujemy razem na gładko i odstawiamy aby ciasto odpoczęło Foremki do babeczek ( ja mam takie większe a więc były cztery, ale mniejszych trzeba sześć) ustawiamy na blasze. Do każdej wlewamy po 1/3 łyżeczki oleju i wstawiamy do piekarnika. Tego oleju trzeba dosłownie odrobinę aby tylko zwilżyć ścianki. Nastawiamy na 220 stopni i podgrzewamy około 10 minut. Delikatnie wyjmujemy blachę z piekarnika, pędzelkiem smarujemy ścianki goracym olejem. Nalewamy po 3/4 wysokości foremek. Temperaturę zmniejszamy do 200 stopni i pieczemy około 25 - 35 minut. Należy wiedzieć, że pudding rośnie jak mu się podoba i za każdym razem może mieć inny kształt. Do zimnego mleka wsypujemy żelatynę oraz kurkumę, która nada śmietance ładnego żółtego koloru. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzewamy aby się rozpuściła. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy sok z cytryny, skórkę oraz cukier według smaku. Gdy masa jest odpowiedniej sztywności cienkim strumieniem wlewamy chłodną żelatynę. Dokładnie mieszamy. Zimne ciastka napełniamy śmietanka i dekorujemy jeżynami.
Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami
Kolejno odważamy składniki, zaczynając od jajek.
Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami
Składniki dokładnie mieszamy ale nie za długo. Wystarczy aby nie było grudek.
Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami
Upieczony pudding układamy na kratce aby ostygł.
Pudding yorkshire z cytrynową śmietanką i jeżynami
Ze względu na upały dobrze jest śmietanę usztywnić odrobiną żelatyny.