szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Babeczki muffinkowe z wiśniami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Z tej porcji wyszło 20 babeczek.

Babeczki muffinkowe z wiśniami. Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Babeczki muffinkowe z wiśniami.

 

  • wiśnie (tu wiśnie z cukrem lidla)
  • 250 g mąki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g cukru
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 250 g maslanki naturalnej
  • 5 łyżek oleju
  • 3 krople aromatu amaretto
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Babeczki muffinkowe z wiśniami.
W pierwszej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, cukrem i szczyptą soli. W drugiej misce lekko ubijamy jajka i dodajemy do nich maślankę, olej, aromat. Składniki w obu miskach wymieszać i złączyć ze sobą. Wymieszać i dodać owoce, ja dodałam 30 wiśni (bez pestek oczywiście). Całość delikatnie wymieszać i nakładać łyżką do papilotek. Mufinki pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku ok 20 minut. Przed podaniem można delikatnie posypać cukrem pudrem.
Babeczki muffinkowe z wiśniami.
Podstawowe składniki to mąka, cukier, maślanka i wiśnie.
Babeczki muffinkowe z wiśniami.
W jednej miseczce składniki suche, a w drugiej mokre.
Babeczki muffinkowe z wiśniami.
Ciasto łączymy z owocami.

Tagi:

jajko jajka