kwiatula

kwiatula

Starszy Kucharz
[Przepisów: 31]

babeczki murzynki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

smakuja wysmienicie polecam!

babeczki murzynki

Składniki:

babeczki murzynki

 

  • 16 foremek do babeczek /u mnie pergaminowe szer..8cm/
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • nie pełna szklanka cukru
  • op.cukru waniliowego
  • 1/2 szkl.maki
  • 1/2 szkl.mąki ziemniaczanej
  • łyzeczka proszku do pieczenia
  • 1 i 2/3 szklanki smietany kremówki
  • starta skórka z połowy cytryny
  • 2 tabliczki czekolady mlecznej po 200g
  • do dekoracji kolorowe cukrowe koraliki

 

Sposób przygotowania:

babeczki murzynki
Ubic pianę z białek ze szczypta soli .Żółtka utrzec z 4 łyzkami gorącej wody, dodac cukier i cukier waniliowy ,ucierac -stopiowo wsypywac mąki wraz z proszkiem do pieczenia. Dodac ubite białka delikatnie wymieszac. Każdą z foremek napełnic ciastem piec w piekarniku 15min w 200st ,wystudzic. Ubic smietanę, dodac skórke z cytryny ,wymieszac. Kazdą babeczke przekroic i napełnic grubo bita smietaną ,przykryc resztą babeczki czyli górna częscią .Na parze rozpuscic 2 tabliczki czekolady z dwoma łyzkami wody, lekko schłodzic ,polac obficie babeczki i posypac cukrowymi koralikami odstawic w chłodne miejsce. Przechowywac w lodówce.Smacznego!