jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Babeczk iw kształcie serca upieczone wg mojej tradycyjnej receptury na muffiny naszpikowane kawałkami czekolady i mrożonymi wiśniami świetną propozycją nie tylko na Walentynki.

Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą

 

  • około 2 szklanek mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka kakao
  • 2 jaja
  • 3/4 szklanki cukru
  • 200 ml jogurtu
  • 4 łyżki oleju rzepakowego
  • szczypta soli
  • 300 g mrożonych wiśni
  • 10 dag czekolady deserowej
  • cukier brązowy (lub biały) do posypania
  • cukier puder (lub glukoza) do oprószenia

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą
Mieszamy mąkę z proszkiem i sodą oraz szczyptą soli. W drugiej misce mieszamy jajo z cukrem, jogurtem i 4 łyżkami oleju. Do płynnej masy wsypujemy mąkę - mieszamy. Jeśli masa jest zbyt luźna dosypujemy odrobinę mąki, by masa przypominała konsystencję babki ucieranej (średnio gęsta). Masę przekładamy do foremek po czym wbijamy w nie połamaną czekoladę tak, by cząstki były nakryte przez ciasto. Na wierzchu każdej babeczki układamy wiśnie. Posypujemy wierzch cukrem, by na cieście powstała apetyczna słodka skorupka. Pieczemy w dobrze nagrzanym piekarniku w temp 180 st.C przez 20-25 min. Podajemy po przestudzeniu posypane odrobina cukru pudru lub glukozy.
Babeczki naszpikowane wiśniami i czekoladą
Masę przełóż do foremek po czym wetknij w nie połamaną czekoladę tak, by cząstki były nakryte przez ciasto. Na wierzchu każdej babeczki ułóż wiśnie.

Tagi:

czekolada