WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Mleczne babeczki z wiśniami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne muffinki z lekko kwaśnymi owocami.

Mleczne babeczki z wiśniami

Składniki:

Mleczne babeczki z wiśniami

 

  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • szklanka mleka
  • 1/4 szklanki oleju
  • szklanka wiśni bez pestek
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duże jajko
  • cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • szczypta sody

Sposób przygotowania:

Mleczne babeczki z wiśniami
Ubijamy jajko z cukrem i cukrem waniliowym, na koniec dodając olej i mleko. Mąkę przesiewamy przez sito i mieszamy dobrze z proszkiem do pieczenia, solą i sodą. Łączymy ze sobą składniki sypkie i płynne i miksujemy na jednolitą, płynną masę. Wilgotne wiśnie obsypujemy lekko mąką lub cukrem pudrem i wrzucamy do ciasta. Delikatnie mieszamy łyżką i szybko przekładamy ciasto do przygotowanych wcześniej papilotek lub foremek wysmarowanych masłem. Masa powinna je wypełniać do ok 3/4 wysokości. Pieczemy w 200ºC ok 25 minut, aż ładnie urosną i przyrumienią się.