Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Babeczki orzechowe

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Babeczki orzechowe z galaretką są efektowne i bardzo smaczne. Są ozdobą wielkanocnego stołu i kuszą nie tylko dzieci.

Babeczki orzechowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki orzechowe

 

Sposób przygotowania:

Babeczki orzechowe
Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i orzechami. Dodać żółtko i masło, posiekać i zagnieść ciasto, zawinąć w folię, włożyć do lodówki na pół godziny. Następnie rozwałkować i wylepić foremki do babeczek. Ułożyć na blaszce i włożyć do nagrzanego do 180 stopni piekarnika, piec około 12-15 minut. Krem: Całe jajko ubić z cukrem i cukrem z wanilią nad garnkiem z gotującą się wodą. Następnie zdjąć z pary i ubijać do ostudzenia. Masło utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce masy jajecznej. Doprawić do smaku sokiem z cytryny Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Upieczone, zimne babeczki napełnić tężejącą galaretką, ozdobić masą waniliową, czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej i orzechami w polewie.  
Babeczki orzechowe
Z mąki orzechów i reszty składników zagnieść ciasto
Babeczki orzechowe
Schłodzone ciasto rozwałkować i wylepić foremki
Babeczki orzechowe
Masło z masą jajeczną utrzeć na puszystą masę
Babeczki orzechowe
Upieczone babeczki zalać tężejącą galaretką i ozdobić