Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Babeczki pod kokosową pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Szybkie i smaczne kruche babeczki z kokosowym akcentem.

Babeczki pod kokosową pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Babeczki pod kokosową pierzynką

 

  • Ciasto kruche:
  • 1 kopiasta szklanka mąki
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżka cukru kryształu
  • 2 żółtka
  • Kokosowa pierzynka:
  • 2 białka
  • 1 szklanka wiórków kokosowych
  • 1/3 szkl cukru kryształu
  • lukier i kolorowe wiórki kokosowe do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki pod kokosową pierzynką
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i łączymy z mąką. Następnie dodajemy cukry, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagniatamy ciasto. Przygotowane ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy krążki i starannie wylepiamy nimi wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki. Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajmy cukier. Nadal ubijając wsypujemy wiórki kokosowe. Lekko mieszamy. Przygotowaną pianą napełniamy foremki z ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni, 30-35 minut. Po upieczeniu i przestudzeniu wyjmujemy ciasteczka z foremek. Na środku robimy kleks z lukru i posypujemy kokorowymi wiórkami.
Babeczki pod kokosową pierzynką
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy margarynę i łączymy z mąką. Następnie dodajemy cukry, proszek do pieczenia oraz żółtka. Zagniatamy ciasto.
Babeczki pod kokosową pierzynką
Przygotowane ciasto rozwałkowujemy. Wycinamy krążki i starannie wylepiamy nimi wysmarowane tłuszczem foremki na babeczki.
Babeczki pod kokosową pierzynką
Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajmy cukier. Nadal ubijając wsypujemy wiórki kokosowe. Lekko mieszamy.
Babeczki pod kokosową pierzynką
Przygotowaną pianą napełniamy foremki z ciastem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 160 stopni, 30-35 minut.