Ada / Pora coś zjeść

Ada / Pora coś zjeść

Szef Kuchni
[Przepisów: 9]

Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Jeden z najszybszych, najłatwiejszych i jednocześnie bardzo efektownych deserów - babeczki udekorowane kremem. W wydaniu mocno czekoladowym z pomarańczą. Najlepsze połączenie na odstresowanie i poprawienie nastroju.

Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe

Składniki:

Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe

Ciasto

Krem

  • 200 g kremowego serka kanapkowego
  • 125 g miękkiego masła
  • 1,5 szklanki cukru pudru (można mniej)
  • 1 łyżka kakao
  • skórka otarta z 1/2 pomarańczy
  • kilka kostek czekolady z pomarańczą

Sposób przygotowania:

Babeczki podwójnie czekoladowo-pomarańczowe
Przygotowanie muffinek:

Rozdrobnione masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej. Powoli połącz z jajkami i szybko wymieszaj, dodaj sok pomarańczowy, skórkę i pozostałe suche składniki, wymieszaj. Foremki napełnij do 3/4 wysokości i piecz ok. 15 minut w 180 st., wystudź po upieczeniu.

Przygotowanie kremu:  

Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem, dodaj serek, kakao i skórkę, chwilę ucieraj. Krem schładzaj ok. 30 minut. Babeczki udekoruj kremem i posiekaną czekoladą.