iskierka.ag

iskierka.ag

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 682]

Babeczki śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Takie babeczki robię na spotkania z moimi koleżankami, zajadamy się nimi i pijemy małą czarną. Owoce mogą być dowolne np wiśnie.

Babeczki śmietankowe

Składniki:

Babeczki śmietankowe

 

  • 3/4 kostki masła śmietankowego,
  • 4 białka,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1,5 szklanki cukru,
  • łyżeczka aromatu waniliowego lub migdałowego, -łyżeczka proszku do pieczenia.
  • Masa:
  • pół litra śmietany 36 %,
  • szklanka cukru,
  • polewa czekoladowa do dekoracji i jakieś owoce

 

Sposób przygotowania:

Babeczki śmietankowe
Mąkę mieszamy z sodą, proszkiem. Masło ukręcamy 1 minutę następnie dodajemy cukier, aromat i ciągle ukręcamy, dodajemy po 1 białku ukręcając nadal na puszystą masę, następnie dodajemy stopniowo mieszankę makową, ukręcamy do połączenia składników. Foremki smarujemy masłem i 2/3 wypełniamy masą, pieczemy 20 min w temp. 160 stopni. Wyjmujemy foremki wkładamy w zimną wodę aby babeczki z nich lepiej wyszły. Śmietanę ubijamy 10 min, dodajemy cukier i ubijamy. Szprycką dekorujemy babeczki bitą śmietaną dekorujemy polewą czekoladową i owocami, wstawiamy do lodówki.