Kruche babeczki śmietankowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kruche babeczki śmietankowe

Kruche babeczki śmietankowe

Składniki:

Kruche babeczki śmietankowe

 

Sposób przygotowania:

Kruche babeczki śmietankowe
Przygotowanie: Przesianą mąkę posiekać z tłuszczem,dodać przesiany cukier puder i żółtka. Szybko zagnieść ciasto,zostawić w chłodnym miejscu na 10-15 minut.Starannie wymyte i osuszone foremki ustawić na stolnicy,rozwałkować ciasto,przenieść na wałku,przykryć nim foremki,silnie przycisnąć ciasto do foremki wtłaczając je do środka. Zdjąć okrawki,każdą foremkę dokładnie wylepić ciastem.Skrawki zagnieść tworząc wałek i zużyć do wylepiania następnych foremek.Zagotować mleko,2 całe jajka i 2 żółtka utrzeć z cukrem,wanilią i mąką ziemniaczaną; wrzące mleko wlewać cienkim strumieniem na utartych żółtek,ciągle mieszając.Następnie ustawić naczynie z masą na płycie lub na parze i mieszając zagęścić krem.Krem ostudzić i wkładać do foremek,przykryć krążkami z ciasta i dokładnie zacisnąć brzegi.Wstawić na blasze do gorącego piekarnika,upiec na złoty kolor. Wyjąć z pieca,chwilę schłodzić.Każdą babeczkę obrócić do góry dnem i ostrożnie wyłożyć,ustawiając dnem na stolnicy.Po całkowitym ostudzeniu ułożyć na talerzu.

Tagi:

jajko jajka